ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ

Γ. ΜΠΟΛΑΝΟΣ

601842_573562419340960_176935622_nΗγετική φυσιογνωμία της Ιστορικής Χειμάρας. Υπέρμαχος και ακούραστος αγωνιστής της επαρχίας για την επικράτηση των απαράγραφων δίκαιων της.
Μετέχει στο Αυτονομιστικό αγώνα του 1914 στα σώματα του θρυλικού Σπυρομήλιου. Φυλακίζεται για τη δράση του στο Σχολικό Ζήτημα. Πρόκριτος της επαρχίας και αρχηγός της Οργάνωσης «Αυτόνομη Χειμάρα».
Συντονίζει με τον Αναστ. Κοκαβέση τις αντιστασιακές Επιτροπές της επαρχίας. Εξοπλίζει την Χειμάρα. Στις 3 Δεκεμβρίου 1943 δολοφονείται έξω από το σπίτι του στα Σπήλαια. Τα σχέδια του Αλβανικού ΕΑΜ (PKSH) έπληξαν την ψυχή της Χειμάρας.

«Το1943 μοναδικές εστίες αντίστασης μετά από τις καθαριστικές επιχειρήσεις των Γερμάνο – Μπαλίστων στο Αργυρόκαστρο, και την δολοφονία του Βασίλη Σιαχίνη στις 17 Νοεμβρίου 1943, συνοδευμένα με τα πισώπλατα χτυπήματα του Αλβανικού ΕΑΜ, έμειναν η Ρίζα ο Βούρκος και τα χωριά της Χειμάρας.
Στις 3 Δεκεμβρίου 1943 δίδεται η χαριστική βολή για τη Χειμάρα. Δολοφονείται ο Γ. Μπολάνος στην οικία του.
Στις αρχέςς Απριλίου 1944 μια ομάδα Βουνιωτών του ΕΑΜ με επικεφαλής τον Λ.Κ. παρασύρει στον «Λάκο Γυπέας» τον Κόλια Κιτσούλη (ή Κουτσούλη) από τις «Δεκαρχίες» των Δρυμάδων.
Ο Λ.Κ. με περίστροφο εκτελεί τον Κ. Κουτσούλη, που εγκαταλείπεται για μέρες στο χιόνι. Η σορός του μεταφέρεται στους Δρυμάδες, όπου θάβεται μέσα σε πάνδημο πένθος. «Έχει προηγηθεί στις 3 Φεβρουαρίου ένοπλο επεισόδιο στην περιοχή Αϊ-Λια», μεταξύ «Δεκαρχίας» Δρυμαδιωτών και Βουνιωτών ΕΑΜ-ίτων με τον Λ.Κ. Κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών τραυματίσθηκε θανάσιμα και εξέπνευσε ο Δρυμαδιώτης μαθητής Στέφος Γκικόπουλος.
Το θέρος του 1944 συλαμβάνεται στην Ερικούσα όπου είχε καταφύγει ο Μήλιος Σπυρομήλιος και μαζί του ο εξάδελφος του Δαμιανός Ζούππας (από τους Δρυμάδες)
Μεταφέρονται από την Παρτία (PKSH) στο Βουνό και μετέπειτα στην Ράμνιτσα κοντά στο Πήλουρι – όπού ο Σπυρομήλιος καταδικάζεται σε θάνατο και εκτελείται. Ο Δ. Ζούπας φυλακίζεται. Στον Μ. Σπυρομήλιο, γόνο της Ιστορικής και ηρωικής οικογένειας είχε προταθεί η ανάθεση αρχηγικής θέσεως στην επαρχία, την οποία αρνήθηκε.
Νύχτα δολοφονείται ο Κοινοτάρχης των Δρυμάδων Γιάννης Μάρκος. «Άνθρωπος μετριοπαθής και αποδεκτός από όλους (χρημάτισε πρόεδρος της Κοινότητας από το 1936). Είχε αντιληφθεί τα σχέδια της Παρτια (PKSH) και με εξαιρετική διπλωματικότητα είχε κατ’ επανάληψη «γλιτώσει» το χωρίο από το ξεκλήρισμα.
Τη νύχτα της δολοφονίας είχε παρασυρθεί από βαλτούς ανθρώπους του ΕΑΜ (PKSH) με αποτέλεσμα να νυχτωθεί έξω από την οικία του. Μια γυναίκα έκανε γνωστή την παρουσία του μέσα στο σκοτάδι και οι Παρτιζάνοι από το Βουνό τον δολοφόνησαν. Η δολοφονία συγκλόνισε τους Δρυμάδες.»
Ονόματα ΧΙΜΑΡΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΗΣΑΝ κατά την 45χρονη δικτατορία:
Γιώργος, Πύλιος, Άγγελος, Πέτρος, Θεόδωρος και Ρολάνδος Μπολάνος,
Γιάννης Σκούρας, Μήλιος Γιάννης, Κώστας Οικονόμου,
Σωκράτης, Παναγιώτης και Θανάσης Κοκκαβέσης,
Αχιλλέας Ράπος, Μήλιος Σπυρομήλιος, Παναγιώτης και Μήλιος Πάνος, Ηρακλής Γκιώνης,
Νίκος Κατσελάνος, Ζάχος και Νίκος Λικόκας, Δήμος, Μιχάλης και Αίας Δημογιάννης
Αναστάσης Γκούμας, Σπύρος Κυρίτσης, Σπύρος, Πέτρος και Δημήτρης Ρόντος,
Χρήστος και Νίκος Κόκας, Θεμιστοκλής, Πέτρος και Σωτήρης Ζώτος.
Νίκος Κούτουλας, Τέλης και Πάνος Κονόμος,
Αλέξανδρος, Μίκης, Φάνης και Κοσμάς Καλούσης,
Βασίλης Ντούκος, Σπύρος Μπρίγκος, Κώστας Δημαλέξης, Μήτσιος Γκούμας,
Αλέκος και Σπύρος Γκόρος, Λευτέρης, Χρήστος, Θωμάς και Κίτσιος Λάζαρης,
Απόστολος Ντούνης, Νέστορας Νεστούρης, Θανάσης Νάτσης, Σπύρος Νάσιος,
Γιάννης Δήμας, Κώστας και Δημήτρης Ανδρούτσος, Λουκάς Μπονιάκου,
Χρηστίδης, Θεόδωρος Μούτσος, Σπύρος Τάτος, Λευτέρης Παππάς, Νίκος Μπούρμπος,
Πήλιος Νεράτζης, Αναστάσιος Γκιόκας.
-από το βιβλίο «Αντίσταση στην Βορειοηπειρωτική Γη» του Αθανασίου Λ. Κορμαλή

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: