ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Αργυρόκαστρο (ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ) Ελληνικοί Χοροί

ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ

Παραδοσιακή ενδυμασία επαρχίας Λιούντζης Βόρεια Ήπειρος

Αργυρόκαστρο (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η γιορτινή φορεσιά της Λιντζουριάς ή Λιούντζης είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές του βορειοηπειρωτικού χώρου. Φοριόταν με παραλλαγές μέχρι το 1920 σε 10 περίπου χωριά με κέντρο το Κεστοράτι, Β.Δ. του Αργυρόκαστρου. Γιορτινή και νυφική φορεσιά που με τα βαρύτιμα υλικά μαρτυρεί την αλλοτινή οικονομική άνθηση της Β.Ηπείρου, η οποία αποδίδεται στους πλούσιους Βορειοηπειρώτες εμπόρους, τους ξενιτεμένους στην Πόλη και σε άλλα εμπορικά κέντρα.
Έχει στα πόδια πολύχρωμα τσουράπε και κίτρινα πασούμια , τα πουμάκε. Το υπόλευκο ολομέταξο ή λινό πουκάμισο, το κεσίμ ( από το κεμίς , καμίς ) έχει χρυσοκέντητο ποδόγυρο, το φουντί και έναν πρόσθετο πλατύ χρυσοκέντητο γιακά. Πάνω στο πουκάμισο φοριέται ένα 2ο μανικωτό φέρμελε. Ακολουθεί ο ντουλαμάς , κοντός επενδυτής με σχιστά μανίκια στο κάτω τμήμα.
Έπειτα φοριέται ένας μακρύς σταυρωτός από την μέση και κάτω μανικωτός επενδυτής που ανάλογα με το ύφασμα από το οποίο είναι ραμμένος λέγεται τσόχα ή κατιφές. Το χρώμα του είναι πράσινο βαθύ σκούρο και έχει κεντήματα επίρριπτα πράσινα και χρυσά κορδονέτα , ανάλογα με την περίσταση. Σφίγγει στη μέση με μια ζώνη με φλουροκαπνισμένα θυλήκια για τις επίσημες μέρες ή απλή υφασμάτινη χωρίς πόρπη μπροστά για τις καθημερινές.
Στο κεφάλι φοριέται ένα μικρό φέσι σκεπασμένο ολόκληρο από σειρές χρυσογαϊτανο που καταλήγει πίσω σε βυσσινί μεταξωτό και χρυσό μακρύ κρόσι το λεγόμενο κεσουλέ.
Εμπρός ράβουν στο κέντρο του φεσιού φολιδωτά μια σειρά από νομίσματα ή μεταλλικούς επίχρυσους δίσκους. Οι νύφες που παντρεύονταν το χειμώνα έβαζαν την χρυσοκεντημένη μάλλινη φλοκάτα που φοριόταν και σε όλες τις χειμερινές γιορτές.
Τρία με τέσσερα χρόνια μετά το γάμο, οι παντρεμένες έβγαζαν το φέσι και έδεναν στο κεφάλι ένα μαντήλι που στις γιορτές ήταν ολομέταξο , συνήθως μωβ και είχε ραμμένο στο κέντρο , έτσι που να πέφτει στο μέτωπο ένα χρυσό μαχμουντέ. Οι περασμένης ηλικίας γυναίκες κάτω απ΄το απλό σκουρόχρωμο μαντήλι έβαζαν μια μαύρη κουλούρα τη νάπιζα.

ΠΗΓΗ

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: